Riina Laurila

Vieraileva opettaja, klassinen baletti

Riina Laurila on pitkän uran tehnyt ammattilaisballerina. Hän valmistui tanssijaksi Suomen Kansallisoopperan balettikoulusta vuonna 1992 ja jäi eläkkeelle Suomen Kansallisbaletista vuonna 2018.

Riina aloitti tanssiopintonsa 5-vuotiaana Liisa Nojosen tanssikoulussa Porissa, josta hän siirtyi jatko-opintoihin Suomen Kansallisoopperan balettikouluun 15-vuotiaana. Ammattilaisena Kansallisbaletissa Riina on tanssinut 1187 esitystä kuorotehtävistä aina päärooleihin asti. Vuonna 1993 Riina voitti EBU:n balettikilpailun Suomen karsinnan ja edusti maatamme eurovision nuorten tanssijoiden kilpailussa Tukholmassa. Riina pääsi kilpailun finaaliin, joka esitettiin suorana lähetyksenä yli 300 miljoonalle katsojalle ympäri Eurooppaa. Riina on edustanut Suomea myös muissa kansainvälisissä tanssikilpailuissa: Pariisi, Ranska 1992, Jackson, USA 1994, ITI Helsinki, Suomi 1995. Riina on saanut useita tunnustuspalkintoja ja stipendejä: Pro dance-stipendi 1993, Porin kaupungin apuraha 1994, Philip Morris -stipendi 1996, Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston apuraha 1998, Suomen Kansallisoopperan tukirahaston stipendi 2004 sekä Suomen kulttuurirahaston stipendi. Riina on myös palkittu Suomen näyttämötaiteen kultaisella ansiomerkillä.

Esityskauden 2000-2001 Riina työskenteli Lido-kabareessa Pariisissa estraditaikuuden maailmanmestari Marko Karvon avustajana. Esiintymiskokemusta Riinalle karttui tuona aikana noin 600 esityksen verran. Lidon lisäksi Marko ja Riina esiintyivät vuonna 2001 kiertueella Ranskassa useissa eri teattereissa ja Ranskan televisiossa. Riina treenasi balettia Pariisin oopperassa vuonna 2001.

Riina on opettanut balettia tanssijan työn ohella yli 10 vuotta. Hän on tehnyt koreografioita ja opettanut Suomen Kansallisoopperassa ja baletissa, Hämeenlinnan Tanssi- ja liikuntakeskuksessa ja tanssikoulu Dance Artissa. Riina opiskelee Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Hänellä on suoritettuna sivuaineet psykologiasta, sosiaalipsykologiasta, erityispedagogiikasta ja viestinnästä.

Riinan tavoitteena on luoda tunneille positiivinen oppimisilmapiiri. Riina suhtautuu balettiin intohimoisesti huumoria unohtamatta. Riinan roolit Kansallisbaletissa ovat usein olleet hersyviä ja iloisia – kuten Riina itse. Tanssin opettamiseen hän suhtautuu kuitenkin asian vaatimalla vakavuudella. Tehdään tulosta – mutta ilon kautta!